Warsztaty Kujawskie
Zapraszamy grupy zorganizowane do 30 osób.
- Istnieje możliwość łączenia tematów zajęć oraz 2 grup.
- Programy trwają ok 2,5 godziny w blokach od 8.00 oraz od 11.00 (do uzgodnienia)
- Zrobione przez siebie produkty dzieci zabierają do domu.
- Organizujemy transport autokarowy.
- Istnieje możliwość zakupu słodyczy i upominków regionalnych w naszym firmowym sklepiku.
Zadzwoń i umów się na warsztaty:
733 944 687
ilość terminów ograniczona
Warsztaty Kujawskie
Kusocińskiego 25-27
88-100 Inowrocław
kom.: 733-944-687
www.warsztatykujawskie.pl
Wybierz temat warsztatów poniżej, żeby poznać szczegóły:
Święto oblizywania
Warsztat lodziarsko-karmelikarski
Program obejmuje:
- Wprowadzenie w świat lodów i lizaków (Tajną wiedzą lodziarską i karmelikarską przekaże Mistrz cukiernictwa)
- Przygotowanie karmelu i mieszanki lodowej.
- Zabawa przy formowaniu lizaków.
- Uczestnictwo przy frezowaniu lodów.
- Degustacja lodów i lizaków.
- Konkursy i zabawy.
- Uroczyste wręczenie dyplomu lodziarza i karmelkarza.
Program organizowany w miesiącach: maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień.
Pierniki i ciastka korzenne
Pierniki i ciastka
Program obejmuje:
- Przyswojenie praktycznej wiedzy cukierniczej (Tajną wiedzę piekarską i cukierniczą przekaże Mistrz Piekarnictwa i Cukiernictwa)
- Samodzielne przygotowanie tradycyjnego ciasta piernikowego.
- Formowanie pierników i ciastek korzennych różnymi metodami.
- Wypiekanie pierników i ciasteczek korzennych.
- Zdobienie pierników.
- Pogawędka o powiedzeniu „Co ma piernik do wiatraka” według K.J. Gałczyńskiego
- Biesiadowanie i śpiewanie wspólnie kolęd
- Poczęstunek.
- Uroczyste pasowanie i wręczenie dyplomów Małego Piernikarza.
Program organizowany w miesiącach: październik, listopad, grudzień, styczeń.
Wielkanocne mazury i piaskowe baby
Program obejmuje:
-
Pogawędka o wielkanocy na kujawach (Tajną wiedzę na temat mazurków, babek i makowców przekaże Mistrz cukiernictwa)
-
Przygotowanie ciasta kruchego i babkowego.
-
Pieczenie mazurków i babek piaskowych.
-
Własnoręczne dekorowanie mazurków i babeczek.
-
Zabawy i konkursy z bakaliami.
-
Degustacja i biesiadowanie przy stole wielkanocnym.
-
Uroczyste wręczenie dyplomów zdobnika.
Program organizowany w miesiącach: luty, marzec, kwiecień.
Od ziarenka do bochenka
Wypiekanie chleba kujawskiego oraz podpłomyków
Dzieci uczestniczą w procesie pieczenia chleba metodą tradycyjną w piecu kamiennym na drewnie oraz na naturalnym zakwasie bez konserwantów i polepszaczy.
Program obejmuje:
-
Przywitanie gości chlebem i solą.
-
Pogawędka o historii chleba kujawskiego.
-
Od ziarenka do bochenka – skąd się to bierze?
-
Przyswojenie praktycznej wiedzy piekarskiej (Tajną wiedzę przekaże Mistrz piekarnictwa)
-
Przygotowanie ciasta chlebowego
-
Własnoręczne formowanie bochenków i podpłomyków.
-
Wypiekanie chleba i podpłomyków.
-
Biesiadowanie przy balladach kujawskich – Degustacja i zabawy.
-
Uroczyste wręczenie dyplomów „Małego adepta piekarnictwa”.
Program całoroczny.
Zadzwoń i umów się na warsztaty:
733 944 687
Sprawdź stronę Warsztatów Kujawskich
Warsztaty Wielkanocne