Select Page

Warsztaty Kujawskie

Zapraszamy grupy zorganizowane do 30 osób.

  • Istnieje możliwość łączenia tematów zajęć oraz 2 grup.
  • Programy trwają ok 2,5 godziny w blokach od 8.00 oraz od 11.00 (do uzgodnienia)
  • Zrobione przez siebie produkty dzieci zabierają do domu.
  • Organizujemy transport autokarowy.
  • Istnieje możliwość zakupu słodyczy i upominków regionalnych w naszym firmowym sklepiku.

Zadzwoń i umów się na warsztaty:

733 944 687

ilość terminów ograniczona

Warsztaty Kujawskie
Kusocińskiego 25-27
88-100 Inowrocław
kom.: 733-944-687
www.warsztatykujawskie.pl

Wybierz temat warsztatów poniżej, żeby poznać szczegóły:

Święto oblizywania

Warsztat lodziarsko-karmelikarski

Program obejmuje:

  • Wprowadzenie w świat lodów i lizaków (Tajną wiedzą lodziarską i karmelikarską przekaże Mistrz cukiernictwa)
  • Przygotowanie karmelu i mieszanki lodowej.
  • Zabawa przy formowaniu lizaków.
  • Uczestnictwo przy frezowaniu lodów.
  • Degustacja lodów i lizaków.
  • Konkursy i zabawy.
  • Uroczyste wręczenie dyplomu lodziarza i karmelkarza.

Program organizowany w miesiącach: maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień.

Pierniki i ciastka korzenne

Pierniki i ciastka

Program obejmuje:

  • Przyswojenie praktycznej wiedzy cukierniczej (Tajną wiedzę piekarską i cukierniczą przekaże Mistrz Piekarnictwa i Cukiernictwa)
  • Samodzielne przygotowanie tradycyjnego ciasta piernikowego.
  • Formowanie pierników i ciastek korzennych różnymi metodami.
  • Wypiekanie pierników i ciasteczek korzennych.
  • Zdobienie pierników.
  • Pogawędka o powiedzeniu „Co ma piernik do wiatraka” według K.J. Gałczyńskiego
  • Biesiadowanie i śpiewanie wspólnie kolęd
  • Poczęstunek.
  • Uroczyste pasowanie i wręczenie dyplomów Małego Piernikarza.

Program organizowany w miesiącach: październik, listopad, grudzień, styczeń.

Wielkanocne mazury i piaskowe baby

Program obejmuje:

  •  Pogawędka o wielkanocy na kujawach (Tajną wiedzę na temat mazurków, babek i makowców przekaże Mistrz cukiernictwa)

  • Przygotowanie ciasta kruchego i babkowego.

  • Pieczenie mazurków i babek piaskowych.

  • Własnoręczne dekorowanie mazurków i babeczek.

  • Zabawy i konkursy z bakaliami.

  • Degustacja i biesiadowanie przy stole wielkanocnym.

  • Uroczyste wręczenie dyplomów zdobnika.

Program organizowany w miesiącach: luty, marzec, kwiecień.

Od ziarenka do bochenka

Wypiekanie chleba kujawskiego oraz podpłomyków

Dzieci uczestniczą w procesie pieczenia chleba metodą tradycyjną w piecu kamiennym na drewnie oraz na naturalnym zakwasie bez konserwantów i polepszaczy.

Program obejmuje:

  • Przywitanie gości chlebem i solą.

  • Pogawędka o historii chleba kujawskiego.

  • Od ziarenka do bochenka – skąd się to bierze?

  • Przyswojenie praktycznej wiedzy piekarskiej (Tajną wiedzę przekaże Mistrz piekarnictwa)

  • Przygotowanie ciasta chlebowego

  • Własnoręczne formowanie bochenków i podpłomyków.

  • Wypiekanie chleba i podpłomyków.

  • Biesiadowanie przy balladach kujawskich – Degustacja i zabawy.

  • Uroczyste wręczenie dyplomów „Małego adepta piekarnictwa”.

Program całoroczny.

Zadzwoń i umów się na warsztaty:

733 944 687


Sprawdź stronę Warsztatów Kujawskich

Warsztaty Wielkanocne 

Kontakt:

Inowrocławska 12
88-170 Pakość
Tel. 52 564 29 10
email: martapakosc@wp.pl

Warsztaty Kujawskie

Nasze sklepy

Projekt i realizacja strony:  Studio Simplo